Γνωρίστε την Εύη Γκάλαβου

2015-01-31 17:51

Η Εύη Γκάλαβου κουβεντιάζει στο BOOK TOUR με τον Θεοφάνη Θεοφάνους.

Σύντομο Βιογραφικό

Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση. Ασχολείται με την ποίηση, το χρονογράφημα και τη συγγραφή μικρών διηγημάτων. Διήγημά της έχει βραβευτεί με το B΄ Βραβείο 3ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος 2012 από το Λογοτεχνικό Περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός, με θέμα "Σύγχρονη Νεοελληνική Κοινωνία Πραγματικότητα στις αρχές του 21ου αιώνα". Ένα ποίημά της συμπεριλήφθηκε σε ποιητική ανθολογία που εκδόθηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και Τέχνης». Αρθρογραφούσε σαν αναγνώστρια στην ενημερωτική εφημερίδα απόδημου Ελληνισμού «ΕΛΛΑΣ HELLAS NEWS». Κείμενά της έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακούς χώρους, όπως το «Παράθυρο στα Όνειρα», «ΣΤΑΧΤΕΣ», «TOKOSKINO», «Κορυφογραμμή», «Varelaki», «αντί χ λόγου», «Αποστακτήριο Λόγου και Τέχνης», «Ποίηση και Λογοτεχνία», «Λογοτεχνικές και Εκπαιδευτικές Αναφορές» «Οι ποιητές που αγάπησα και άλλες μικρές (και μεγάλες) ιστορίες λόγου», «Ιδεόστατο» «bibliotheque».

 

Κυκλοφορεί από την Ήρα Εκδοτική το πρώτο της παιδικό παραμύθι, με τίτλο «Το μυστήριο του παντοπωλείου» που απευθύνεται σε παιδιά 6-10 ετών.

 

Μπορείτε να επισκεφτείτε τo blog της:

https://gynaika-g.blogspot.gr/

 

Ενότητα 1η: Εκ των έσω

Ποια παιδική σας ανάμνηση παραμένει ανεξίτηλη;

Είναι ένα σύνολο από διάσπαρτες εικόνες, άλλοτε στιγμιαίες και άλλοτε μεγαλύτερες, Μέσα σ΄ αυτές τις εικόνες δεν παραμονεύει ούτε ο κίνδυνος, ούτε ο φόβος μα πρωταγωνιστεί η περιέργεια για το οτιδήποτε.

 

Και ως ενήλικη; Τι είναι αυτό που συχνά πυκνά ανασύρετε στη μνήμη σας και αποτελεί πάντα ένα καλό εφαλτήριο για το μέλλον;

Το συναίσθημα που ένιωθα, τη στιγμή που έγραφα είτε ποιήματα, είτε πεζά κείμενα ως φοιτήτρια. Επιστρέφω στο «τότε» για να δυναμώσω το «τώρα», σε στιγμές που λυγίζουν τα γόνατα από το βάρος της ποίησης.

 

Εκλάμψεις, αναλαμπές; Συνήθως με ποιον τις μοιράζεστε;

Αρχικά με το σημειωματάριο μου. Δε μοιράζομαι εύκολα αν δεν είμαι απολύτως βέβαιη και σίγουρη για την ποιότητα  και την καλαισθησία του κειμένου, με βάση πάντα το δικό μου κριτήριο. Έπειτα, ο αμέσως επόμενος άνθρωπος που θα τα κοιτάξει είναι ο μέντοράς μου.

 

Ο άνθρωπος, ανέκαθεν, ως οντότητα ζει ανάμεσα σε πειρασμούς. Ασπίδες έχουμε;

Όταν, κάποιος θέλει να προστατευτεί θα δημιουργήσει ασπίδα. Το θέμα είναι τι χρήση γίνεται, σε ποιο βαθμό και με ποια συχνότητα.

 

Τι σας προσγειώνει απότομα;

Δε με εκπλήσσει, σχεδόν ποτέ, τίποτα στη γενική συμπεριφορά του ανθρώπου, τον έχω ικανό για όλα και περιμένω από αυτόν τα πάντα και τίποτα.

 

Δώστε μου ένα λόγο για ν’ αγαπήσει κανείς τη μέρα.

Να ανοίξει τα μάτια και να κοιτάξει γύρω του. Θα δει πολλά περισσότερα από όσα πίστευε πως υπάρχουν.

 

Σε ποια εποχή συναντάμε την αληθινή Εύη, όπου συμμετέχουν σε αυτό που ζει όλα τα μέρη του σώματος (σώμα, μυαλό, ψυχή); 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, την οποία και θα ονόμαζα ¨εποχή χαμαιλέων¨ όπου παρ’ όλες τις δυσκολίες καταφέρνουμε και επιβιώνουμε. Επικεντρώνοντας τώρα στην Εύη, θα έλεγα πως με συναντάτε σε μία μεταβατική περίοδο με πολλές αφαιρέσεις στην προσωπική ζωή, έχοντας όμως πάντα την ποίηση δίπλα μου, κυρίαρχο κομμάτι.

 

Ποια είναι η ραχοκοκαλιά της ζωής;

Η ελευθερία! Η ελευθερία που περικλείει στην αγκαλιά της την ισότητα και το σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον..

 

Ενότητα 2η: H τέχνη της γραφής

Από τα είδη του λόγου, ποιο σας συγκινεί/συναρπάζει  περισσότερο;

Με το χέρι στην καρδιά, η Ποίηση. Είχα και έχω μια σχέση αγάπης και μίσους μαζί της.

 

Υπάρχει λογοτεχνικός ήρωας του οποίου το γραφτό της μοίρας θα αλλάζατε;

Δεν έχω μπει ποτέ σε μια τέτοια διαδικασία, έχω πάντα εμπιστοσύνη στο κριτήριο του εκάστοτε συγγραφέα και αποδέχομαι την τελική κατάληξη του ήρωά του.

 

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;    

«Η όρεξη έρχεται τρώγοντας. Η έμπνευση έρχεται γράφοντας.» αναφέρει ο Κ. Παλαμάς. Το ταλέντο, αν πούμε πως υπάρχει, χωρίς πειθαρχία και δουλειά μπορεί να σε αφήσει στάσιμο. Έναν εμπνευσμένο άνθρωπο το διάβασμα και η διαρκής ενασχόληση και άσκηση θεωρώ πως τον βελτιώνει.

 

Επιλέγετε ένα καλοξυσμένο μολύβι ή μια καινούργια γραμματοσειρά ενός πολυμέσου, για να ζυμώσετε το χρόνο, τον τόπο, τους ήρωες ως πρώτη επαφή με τη σελίδα;

Ως έφηβη, προτιμούσα στυλό γιατί το μολύβι ήθελε διαρκώς ξύσιμο ή έσπαγε η μύτη του από τη βιασύνη να αποτυπώσω στο χαρτί τυχόν σκέψεις ή εικόνες. Από τότε όμως που μπήκε στη ζωή μου ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ομολογώ πως με βοήθησε πολύ περισσότερο, έγινε πολύτιμο εργαλείο.

 

Ας π(ι)ούμε μαζί έναν αγαπημένο σας στίχο/φράση/απόσπασμα από την εγχώρια ή παγκόσμια λογοτεχνία.

Che fece .... il gran rifiuto

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα

που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι

να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος το χει

έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθηση του.

Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,

όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει

εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του. 

 

(Κ. Π. Καβάφης Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984) 

 

Ενότητα 3η:  Μια φράση ασυμπλήρωτη

 (Ένα μικρό λογοπαίγνιο με αφορμή τον τίτλο βιβλίου «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις» του  Δρ. Φελίτσε Λεονάρντο Μπουσκάλια)

Να ζεις, να αγαπάς, να μαθαίνεις και να ελπίζεις πως…

τα όνειρα κάποτε θα πραγματοποιηθούν!

 

Υ.Γ. Οι ταινίες κρύβουν μέσα στη συντομία τους μεγαλειώδεις πανανθρώπινες αξίες. Υπάρχει κάποια την οποία, από πλευράς σεναρίου, μας παροτρύνετε να δούμε;

Τέλος δεκαετίας '80, όντας μικρή παρακολουθώ την ταινία, της οποίας σκηνές έχουν χαρακτεί στη μνήμη, τότε γνώρισα τον Τζακ Νίκολσον, δεν είναι άλλη από τη βραβευμένη ταινία "Η φωλιά του κούκου". Αν θα έπρεπε όμως να επιλέξω την αγαπημένη μου ταινία θα επέλεγα την ταινία "Όσα παίρνει ο άνεμος ". Στο τέλος της εφηβείας παρακολουθώ τη μεγάλη, σε διάρκεια ταινία, της οποίας τη σκηνή όπου ο Ρει αγκαλιάζει τη Σκάρλετ την αναγάγω μέσα στο μυαλό μου ως την υπέρτατη ερωτική ποθητή στιγμή! Η φράση "Αύριο είναι μία άλλη μέρα" την ακολουθώ πιστά, κάθε που σκοντάφτω άτσαλα στα σκαλιά της ζωής.

 

Έκθεση εικόνων

Το εξώφυλλο του βιβλίου της συγγραφέως.

Μια γρήγορη ματιά στην περίληψη.

Οι κάτοικοι ενός μικρού ορεινού χωριού, αναστατώνονται ξαφνικά όταν ένα πρωϊνό ο Κυρ-Παντελής, που έχει το μοναδικό παντοπωλείο του χωριού, τους ανακοινώνει πως το προηγούμενο βράδυ κάποιος λήστεψε το μαγαζί του. Τι γίνεται στο χωριό όταν οι επιθέσεις συνεχίζονται για μέρες; Πώς θ’ αντιδράσουν οι κάτοικοι του χωριού στη θέα του ενόχου; Διαβάστε το μυστήριο που κρύβει το παντοπωλείο και λύστε όλες τις απορίες που σας γεννιούνται. 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη