(2017) Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου, εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη

2018-05-20 15:33

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου

Συγγραφή: Λότυ Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017

32 σελίδες
ISBN 978-618-5151-42-3

Τιμή € 12,90

 

Αποτέλεσμα εικόνας για λότη πέτροβιτς-Î±Î½Î´ÏÎ¿Ï…Ï„ÏƒÎ¿Ï€Î¿ÏÎ»Î¿Ï…Η Λότυ Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ως τώρα έχει δημοσιεύσει 72 βιβλία. Γράφει για μικρά και μεγάλα παιδιά, για εφήβους, νέους και μεγάλους που νιώθουν νέοι. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με δυο κρατικά βραβεία, τον έπαινο Pier Paolo Vergeri του Πανεπιστημίου της Padova, 10 ακόμη πανελλήνια βραβεία και έξι τιμητικές πλακέτες. Ήταν υποψήφια για τα διεθνή βραβεία H.C. Andersen (1994, 2010) και Astrid Lindgren (2015). Έργα της έχουν μταφραστεί σε ξένες γλώσσες κι έχουν μεταδοθεί από τα Μ.Μ.Ε. Εργάστηκε εθελοντικά επί 30 χρόνια για τους σκοπούς του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY). Για την προσφορά της αυτή ανακηρύχτηκε Επίτιμη Πρόεδρος του Κύκλου του Ε.Π.Β. και επίτιμο μέλος της IBBY. 
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της υπάρχουν στην ιστοσελίδ: 
www.loty.gr

 

Η Ελίζα Βαβούρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική στη σχολή Βακαλό στην Αθήνα. Ένα σεμινάριο την έφερε σε επαφή με το παιδικό βιβλίο, και από τότε ασχολείται με την εικονογράφηση  παιδικών παραμυθιών. Το 2005 και το 2010 ήταν υποψήφια για το κρατικό βραβείο εικονογράφησης. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά και έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 80 βιβλία. 

 

Στο πι και φι!

Γίνεται ποτέ μια γιαγιά να είναι μικρή και πολύχρωμη; Γίνεται, λέει η ηρωίδα αυτού του βιβλίου. Είναι η γιαγιά η δική της, που μπορεί να παίζει, να ζωγραφίζει, να λέει παραμύθια, να γελάει και να γεμίζει ο κόσμος χρώματα! Γι' αυτό και η εγγονή της θα προσπαθήσει να την κάνει γιαγιά όλων των παιδιών της τάξης της!

 
 

Τα συν και τα πλην.

 Το βιβλίο μορφώνει και καθοδηγεί. Διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, την αντίληψη, τη μνήμη, τη φαντασία. Χαράζει νέους δρόμους, αναπτύσσει τη γλωσσική έκφραση, ωριμάζει και φωτίζει ανώτερα ιδανικά και αξίες.

Το βιβλίο καλλιεργεί την ανθρώπινη συμπεριφορά. Εξευγενίζει και οξύνει το αισθητήριο του καλού και την άδολη αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Ένα βιβλίο, επίσης, ψυχαγωγεί, γίνεται αποκούμπι στις δύσκολες στιγμές. Έχει τη δύναμη να ενώσει τ΄ αντίθετα, να διατηρήσει ακέραιο το παρελθόν και να φυτέψει σπόρους στον παρόν για ν΄ ανθίσει στο μέλλον η ειρήνη.

Το βιβλίο, σαν ένα παζλ, ολοκληρώνει την ψυχοκοινωνικοσυναισθηματική προσωπικότητα μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

Αυτά και άλλα τόσα και άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα έχει προσφέρει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία η μεγάλη λογοτέχνις Λότυ Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Είχα την ευλογία να διαβάσω ένα απ΄ τα τελευταία της εγχειρήματα: «Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου». Αναθάρρησε η ψυχή μου. Με λόγο απλό και κατανοητό, με παιχνιδιάρικη και τρυφερή διάθεση, με σταθερή ροή, μεταφέρει στους απανταχού βιβλιοφάγους τον θησαυρό τ΄ ουράνιου τόξου που δεν είναι άλλος από την εσωτερική γαλήνη την οποία όλοι μας κουβαλάμε από γεννησιμιού μας. Η συγγραφέας μέσα από τους ήρωές της απλώνει το χέρι και μας καλεί σ΄ ένα ταξίδι εσωτερικής αφύπνισης και περιπλάνησης.

Μας παροτρύνει να παραμερίσουμε τα πρακτικά εμπόδια της πεζής καθημερινότητας και να της δώσουμε χρώμα, μελωδίες κι αρώματα. Ψιθυρίζει σαν φύλακας άγγελος να κάνουμε ό,τι μας αρέσει, ό,τι μας ευχαριστεί, αρκεί να μην πληγώνουμε τους γύρω μας. Και τι όμορφο αν σε αυτό το προσωπικό ταξίδι μπορούμε να συμπαρασύρουμε κι άλλους στο πέρασμά μας. Τι υπέροχο που είναι να παντρεύονται τα όνειρα, οι επιθυμίες, οι στόχοι και τα θέλω μας με τα θέλω εκείνων που αγαπάμε.

Ένα παραμύθι που διαλύει αυλόγυρους, φράχτες, σύνορα και πλέγματα. Μια ανοικτή αγκαλιά, μια παρηγοριά, μια ασφαλής αγκαλιά σε όσους τη ζητούν απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Μια πρόσκληση για όσους έχουν ανάγκη να μοιραστούν συναισθήματα και να γευτούν απ΄ τους καρπούς τής δικής μας γης. Μια πρόσκληση για όσους θέλουν να ξαποστάσουν στα εδάφη μας. Γιατί η γη ανήκει σε όλους. "Χίλιοι καλοί χωράνε". 

 

H εικονογράφος Ελίζα Βαβούρη αποτύπωσε πιστά αυτό που διάβασε χωρίς να παρεκκλίνει από το κείμενο. Τα ζωηρά χρώματά της ξεπεταγόντουσαν ως άλλα ουράνια τόξα και έδιναν τον απαιτούμενο παλμό στο απαλό φόντο των σελίδων. Οι όμορφες λεπτομέρειες, τα μοτίβα στα ρούχα, στις ταπετσαρίες και στα υφάσματα, ανέδειξαν τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα την οποία υπερασπίζεται και ευφυέστατα έκρυψε πίσω από τις λέξεις η συγγραφέας. Λατρέψαμε τον πράσινο γάτο και τις ανθρώπινες φιγούρες-σκιές με φόντο το χρυσό του ήλιου. Είχε πει κάποτε ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον –υποστηρικτής του δικαιώματος του ατόμου στην ελευθερία και αυτοπραγμάτωση- πως: «Καλό είναι εκείνο το βιβλίο που μου φέρνει δημιουργική διάθεση»… δεν υπήρξε παιδί που να μην είδε τις εικόνες του βιβλίου και να μην έσπευσε αμέσως να φέρει κηρομπογιές και διαφημιστικά φυλλάδια για να ζωγραφίσει και να φτιάξει εικόνες με την τεχνική του κολάζ. 

 

 Κανένα πλην. Πολύ καλά γραφιστικά επεξεργασμένο. Οι εκδόσεις που σέβονται το αναγνωστικό κοινό φαίνονται από την επιμέλεια του οπισθόφυλλου. Παραμύθι με σκληρό εξώφυλλο, μεγάλο σε μέγεθος που χωρά στο άνοιγμα της αγκαλιάς του γονείς και παιδιά. 

 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

kokkiniklostibooks.gr/book.php?id=59d9f62fb86d6

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

 

Από το Άλφα ως το Ωμέγα.

 

Η πολύχρωμη γιαγιά μου

Συγγραφή: Ελίζα Βαβούρη

Εικονογράφηση: 

Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017

 σελίδες
ISBN 

Τιμή € 

 

Στο πι και φι!

 

 

Τα συν και τα πλην.

 

 

 Κανένα πλην. Οι εκδόσεις που σέβονται το αναγνωστικό κοινό φαίνονται από την επιμέλεια του οπισθόφυλλου.

 

 

 

Γιαμ, γιαμ!

Ήταν ειλικρινά πεντανόστιμο!

 

Συμβουλή: “Nα το μοιραστείτε με φίλους σας και να το χαρίσετε σε μικρούς και μεγάλους, μιας και τα παραμύθια δεν έχουν ηλικιακό κοινό, διαβάζονται από τον καθένα με τη δική του ψυχή.”

 

Αποκτήστε το άμεσα: 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ

Η παιδική και εφηβική λογοτεχνία στο... πιάτο.

Επιμέλεια στήλης: Θεοφάνης Θεοφάνους

 

Μ' ένα βλέμμα κι ένα φιλί!

Βραχεία λίστα

Κρατικών Βραβείων Κύπρου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Οπισθοφύλλου:
Βιβή Μαρκάτου
Ποίηση για μεγάλα παιδιά και εφήβους
Εργαστήριο Συγγραφής-Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-85110-3-3
64 σελ.
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη

 

ΜΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Δυο χέρια πλέκουν την αγάπη

- Θεοφάνης Θεοφάνους
Επιμέλεια-Διόρθωση: Άννα Γρίβα
Σύμβουλος σελιδοποίησης-DTP: Κωστής Μακρής
Σχεδιασμός Εξωφύλλου-Οπισθοφύλλου: Βιβή Μαρκάτου
Εφηβική ποίηση
Εργαστήριο Συγγραφής - Εκδόσεις Αλάτι
Τιμή: 10 ευρώ
ISBN: 978-618-86322-1-9
σελ. 80
 
Αποκτήστε το άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αλάτι.
ή στείλτε email δηλώνοντας απλώς τ' όνομά σας, τον αριθμό αντιτύπων που επιθυμείτε κι εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
ekdoseisalati@gmail.com
 
* Οι παραγγελίες θα συνοδεύονται από μία χειροποίητη καρδούλα - οριγκάμι σελιδοδείκτη